رنگ پودری الکترواستاتیک
امروزه رنگکاري با رنگ پودري به سرعت در حال تبديل شدن به يکي از مطلوب ترين فناوريهاي پرداخت سطح ميباشد. به فرايند بهکارگيري رنگ خشک براي رنگ کردن يک قطعه، رنگکاري پودري گفته ميشود. در مقابل، روش رنگکاري با رنگهاي تر، مانند رنگهاي نقاشي ساختمان وجود دارد که در آن ذرات رنگ در داخل يک مايع معلق هستند و براي آنکه پوشش نهايي رنگ ايجاد شود، بايد ابتدا مايع مورد نظر کاملاً تبخير شود.
رنگ الکترواستاتيک
رنگکاري الکترواستاتيک عبارت است از فرايندي که طي آن از خصوصيات جريان الکتريسيته براي پوشش دادن سطح يک ماده رساناي برق با رنگ جامد استفاده ميشود. در اين روش با استفاده از اصل " جاذبه قطبهاي غير همنام"، رنگ مورد نظر با يک بار الکتريکي معين باردار ميشود و ماده فلزي که بايد رنگکاري شود نيز با بار الکتريکي مخالف آن باردار ميشود. بدين ترتيب هنگامي که رنگ مورد نظر بر روي سطح فلز پاشيده ميشود، به سمت آن جذب ميشود و با سطح مورد نظر پيوند الکترونيکي برقرار ميکند. نهايتاً سطوح مورد نظر به خوبي و به طور کامل پوشش داده ميشود و عملاً هيچ رنگ اضافي هم بر روي آن پاشيده نميشود.
روش رنگکاري الکترواستاتيک سالهاي زيادي است که در محيطهاي کنترل شده در داخل کارخانهها مورد استفاده قرار ميگيرد. اما در دهه اخير با توسعه تجهيزات سيار، امکان رنگکاري با رنگ الکترواستاتيک در تقريباً هر وضعيتي و در هر موقعيت مکاني فراهم شده است.
مزایای رنگ پودری الکترواستاتیک در مقایسه با رنگ مایع
- رنگ پودری الکترواستاتیک، روشی کارآمد برای پرداختکاری مستحکم و مقاوم سطوح بوده و یک پوشش رنگ بسیار یکنواخت و با کیفیت را عرضه میکند. قطعهی رنگکاری شده نسبت به عوامل محیطی (مانند حرارت، رطوبت، سایش، ضربه، اشعهی فرابنفش خورشید، خوردگی و ...) مقاومتر بوده و دوام بیشتری خواهد داشت.
- این رنگ ها را می توان بر روی طیف وسیعی از فلزات با ضخامتی بین کمتر از یک میلیمتر تا بیش از ۲۰ میلیمتر بکار برد.
- این روش به زمان کمتری برای آماده شدن رنگ نیاز داشته و بهرهبرداری از قطعهی کار، نسبت به رنگآمیزی مایع، سریعتر است. این رنگ ظرف کمتر از 24 ساعت خشک شده و آمادهی تحویل میباشد.
- در حالی که رنگهای مایع حاوی حلالهایی با آلایندههایی به نام ترکیبات آلی فرار هستند، رنگهای پودری بدون حلال بوده و مقدار بسیار ناچیزی از ترکیبات آلی فرار را در جو آزاد میکنند. از این رو در طول این نوع رنگکاری، برخلاف رنگ مایع، هیچ ماده سمی مضری تولید نشده و در نتیجه به محیط زیست آسیبی وارد نمیشود.
- حذف ترکیب آلی فرار و کاهش پسماند باعث صرفهجویی در هزینهها شده و به شرکتها کمک میکند تا بهتر بتوانند خود را با مقررات سازمان حفاظت از محیط زیست مطابقت دهند.
- ذرات رنگ پودری الکترواستاتیک که به اطراف پاشیده میشوند را می توان جمعآوری کرد و آنها را مجدداً مورد استفاده قرار داد. در نتیجه بازده این رنگها بالای ۹۰ درصد است.
کاربردهای رنگ پودری الکترواستاتیک
رنگ پودری الکترواستاتیک را برای سطوح فلزی، فولاد، آلومینیوم، مس، گالوانیزه یا هر مادهی رسانای دیگر میتوان مورد استفاده قرار داد. این رنگ در بخش راهاندازی کارخانهها استفاده زیادی دارد. در این بخش، قطعات فلزی ساخته شده، پرداختکاری می شوند و پس از مونتاژ شدن یا جوش خوردن و اجرای عملیات زیر کاری رنگ، توسط رنگ پودری الکترواستاتیک، رنگ می شوند. این نوع رنگ در بسیاری از تجهیزات، قطعات و اشیای فلزی سیار یا غیر سیار مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، علاوه بر رنگکاری قطعات تازه ساخته شده، استفاده از رنگ پودری الکترواستاتیک برای نوسازی قطعات فرسوده نیز بهترین گزینه است. رنگهای پودری برای موارد زیر مناسب هستند:
- کاور و بدنه فلزی دستگاهها
- تجهیزات صنعتی
- کابینت های فلزی
- نردههای فلزی یا آهنی
مراحل رنگآمیزی با رنگ الکترواستاتیک در شرکت نامدار صنعت فردا
در خط رنگ شرکت نامدار صنعت فردا، ابتدا رنگ پودری الکترواستاتیک بر روی قطعه پاشیده میشود. این رنگ تا زمانی که وارد کوره نشده و عملیات پخت بر روی آن انجام نشده است، به صورت پودری بوده و با کشیدن دست روی آن راحت و کاملا جدا میشود. پس از پاشیده شدن رنگ، قطعه از اتاق رنگ خارج شده و وارد کورهای به طول ۱۲ متر و دمای ۲۱۰ درجه می شود. در نهایت قطعهی رنگ شده به صورت پخته شده از انتهای کوره خارج می شود.
رنگ قطعات پخته شده که از انتهای کوره خارج میشوند، یکدست و با مقاومت بالا است.
در مرحله بعد، قطعهی دارای رنگ برداشته شده و قطعهی جدید جهت رنگآمیزی الکترواستاتیک، روی ریل نصب میشود. این سیکل دائما در حال حرکت بوده و در ده ساعت کار شبانه روزی، قطعه های خام پشت سرهم به صورت آویزان وارد کابین رنگ شده، سپس داخل کوره پخت می شوند.